SO THIS IS CHRISTMAS – en spejsad julshow 2017

– So this is Christmas? sjöng John Lennon i en låt från 1972. Janne Åström, Andreas Nilsson och Conny Bloom har också en massa obesvarade frågor om julen: Är flykten från julstressen möjlig? Kan vi finna den rätta julkänslan? Var det bättre förr? Och vad hände egentligen med John Lennons uppmaning om peace, love and understanding?  Kanske får du svaren i den nyskrivna julshowen So this is Christmas på Länsteatern Gotland 17-21 december!

För fjärde gången är herrarna Åström, Nilsson och Bloom tillbaka på Länsteatern Gotland med en julshow, bara för publiken på Gotland. Årets show tar med publiken på en galen och spejsad resa både fram och tillbaka i tiden. Det blir lite gammalt och beprövat och nytt och oprövat; oerhört traditionellt  och samtidigt väldigt uppdaterat, med den ena foten fast förankrad i det förflutna och den andra i framtiden. Repertoaren sträcker sig från 1700-tal till nutid, från Bellman till Bowie. Och det blir julsånger av både Chuck Berry och Adam.

-Till Gotland återvänder jag ständigt och Länsteatern på Gotland är Sveriges mysigaste teater så det känns som att komma hem, säger  Andreas Nilsson, med sommarboende i Dalhem.

– Länsteatern har ett fantastiskt gäng som arbetar med teknik, scenografi och administration som får oss att känna oss varmt välkomna och ger oss fria  händer att göra vår julföreställning! säger Janne Åström. – När det är showtime är det alltid lika roligt att möta den underbara Gotlandspubliken. Och en annan sak: De som bara kommer hit på sommaren missar helt att Visby är så väldigt mysigt på vintern!

-Visby är min favorit, sommar som vinter! Älskar stämningen, folket och den goda maten, säger Conny Bloom.

Janne Åström är en allsidig sångare som sjunger allt från rock, jazz och blues till visor och  musikaler. Han sågs senast som Kajafas i musikalen Jesus Christ. Janne jobbar med det egna bandet Medborgarna och som duo med dragspelaren Bengan Janson. Han tar gärna ton tillsammans med storband och körer. Janne var senast aktuell på Länsteatern Gotland första hälften av 2017 i rollen som Mördar Anders. Janne är en av originalmedlemmarna i humorgruppen R.E.A.

Andreas Nilsson är skådespelare och stod på Länsteaterns scen för bara en månad sedan i föreställningen Att  bossa en bitch. Andreas har ett långt och trofast förhållande till Gotland och har bl a medverkat i flera av Romateatern uppsättningar. Andreas har under de senaste åren även hållit till på Göta Lejons scen i Stockholm i musikalerna Förklädet och Bullets over Broadway och spelat fars på Krusenstiernska i Kalmar. Andreas är en av originalmedlemmarna i humorgruppen R.E.A.

Conny Bloom har kallats ”Sveriges enda riktiga rockstjärna”. Han har spelat i band som Hanoi Rocks och Neon Rose samt släppt eget solomaterial. Och självklart känner vi honom som frontman i Electric Boys. 2016 släppte Conny sin första soloplatta på svenska med titeln Fullt upp, där han skrivit både text och musik.


Alla fem föreställningar är slutsålda, men teaterns uppmaning är att hålla utkik efter återbud!

 För mig för mer info, intervjuer, pressbild & pressbiljetter kontakta:
Lisbeth Pettersson, producent

0498-291056, lisbeth.pettersson@ltpg.se

Läs mer här

Bilden ovan: Conny Bloom, Janne Åström, Andreas Nilsson, foto Kasper Karlgren

Medborgarna hyllar Cornelis i Vitan den 15 augusti

 

15 augusti 2017 kl 19-21 i Vitabergsparken.

2017 är det 80 år sedan Cornelis Vreeswijk föddes och 30 år sedan han lämnade oss. Janne Åström och Medborgarna bjuder de på en hyllningsföreställning i ett sommargrönt Vitabergsparken som en del av Parkteaterns program sommaren 2017.

Med sångaren Janne Åström vid mikrofonen, rockhjälten Conny Bloom på gitarr, den oförliknelige oralbatteristen Svante Drake på trummor och kapellmästare Benneth Fagerlund på klaviatur blir varje spelning en stor upplevelse i form av musikaliska utsvävningar och dramatiska utspel. Medborgarna har spelat tillsammans sedan 1999 och stockholmspubliken har kunnat se dem på söndagskvällar på Nalen, Mosebacke etablissement och Hamburger Börs, där bandet har arbetat upp ett rykte som ett av Sveriges bästa liveband. De senaste tjugo åren har Janne tillsammans med sina medmusikanter varit ett stående inslag på Cornelisdagen på Mosebacke i Stockholm.

Den fantastiska lyrikskatt Cornelis Vreeswijk lämnat efter sig har inspirerat Janne och Medborgarna till oförglömliga tolkningar. I hyllningsföreställningen blir det fokus på Cornelis antikrigslåtar, med en och annan kärleksförklaring till Veronica, Felicia och Ann-Katarin. För att väva en fin historia runt Cornelis, musiken och kärleken har dramatikern Erik Norberg anlitats, senast aktuell med föreställningarna Boxaren på Örebro länsteater (2016) och Livläkarens besök på Kulturhuset Stadsteatern (2015).

Läs mer på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida

Bilden ovan: Cornelishyllning 2017,fr v Svante Drake, Benneth Fagerlund, Cornelis Vreeswijk, Conny Bloom, Janne Åström
I Cornelis Vreeswijks park på Mosebacke, Södermalm, Sthlm. Foto: Kasper Karlgren. Ladda ner här.

 

Från Bellman till Bowie med Benneth Fagerlund

Nu åker Janne och musikern och kapellmästaren Benneth Fagerlund på en kort turné till Dalarna med en avstickare till Hälsingland. Repertoaren sträcker sig från 1700-tal till nutid, från Bellman till Bowie: Stämningsfullt, mäktigt, musikaliskt och medryckande.

5 april kl 19 i Aspeboda Kyrka

6 april kl 19 i Rättviks Kulturhus

7 april kl 19 på Hotell Edsbyn

foto Jan-Olof Enbom
Foto Jan-Olof Enbom

 

”- Sången är nödvändig i våra liv. Att ge ton till ord som går in i själen är en lycka som jag och Benneth Fagerlund vill dela med oss av. Att känna hur musik och lyrik skapar gemenskap mellan oss och publiken är en underbar känsla. Kyrkorummet är rätt plats för den sortens kommunikation.
Peace, love and understanding har alltid varit mitt devis. Och jag har en förkärlek till sånger som ger mig vägledning. Men visst finns det också utrymme för filosofiska utsvävningar såsom en undran om det finns liv på planeten Mars…”

Janne Åström februari 2016

Janne Åström är en allsidig sångare som sjunger allt från rock, jazz och blues till visor och  musikaler. Janne jobbar med det egna bandet Medborgarna och som duo med dragspelaren Bengan Janson. Han tar gärna ton tillsammans med storband och körer. Han turnerar också med sånger från sitt senaste visprojekt, Villervallan. Senast var han aktuell tillsammans med Dalasinfoniettan i deras julshow och turné betitlad Sinatra 100 år, som var en hyllning till Frank Sinatra.
Janne har haft ledande roller i en rad musikaler som t ex Les Miserables, Guys and Dolls, Kristina från Duvemåla, Spelman på taket och Jesus Christ Superstar. Han har medverkat i pjäser på teatern och  i en rad filmer och tv-serier och även synts i tv-rutan i en rad andra olika skepnader och sammanhang. Janne var en av de ursprungliga medlemmarna i humorgruppen R.E.A. och medverkade i den populära showen på Hamburger Börs scen i nästan ett decennium. Publiken känner honom också från många framträdanden och turnéer med Robert Wells Rapsody in Rock.

Benneth Fagerlund är producent, musiker, kompositör och kapellmästare. Han är också direktör för sitt eget bolag Satellite Records. Benneth Fagerlund jobbar återkommande med artister som Mats Ronander, Ronny Eriksson, Evabritt Strandberg, Siw Malmkvist, Jan Åström och Medborgarna samt Lill-Babs, som han har jobbat med sedan 1996. Benneth är alltid på turné, ofta med Riksteatern där han har varit kapellmästare för många musikala föreställningar, nu senast tillsammans med Mats Ronander och Sanne Salomonsen.

Bilden ovan: Benneth Fagerlundh och Janne Åström, foto Jan-Olof Enbom.

Kontakt: Jan-Olof Enbom, +46 (0)650 76 78, joffe@satellitelive.se

Lovord för Villervallan

I våras släpptes cd´n Villervallan med dikter av några av våra främsta poeter,  tonsatta av Karl-Erik Mattsson, sjungna av Janne Åström.

För att behålla Karl-Erik Mattssons känsla i låtarna var det viktigt att skapa ett jordnära sound och därför valde Janne att samarbeta med Peder af Ugglas, musiker och producent med ett unikt tonspråk och med rötter i både blues och svensk folkmusik. På plattan spelar Peder gitarrer och klaviaturer. Den akustiska känslan accentueras av Matts Alsbergs kontrabas och ibland av Karl-Eriks klassiska gitarr. På trummor hör vi Mats Persson, en av Sveriges mest meriterade percussionister. Göran Månssons mästerliga flöjttoner förgyller ett par av sångerna.

Skivan har blivit mycket väl mottagen av kritikerna på landets tidningar.

”Resultatet är lika otidsenligt som otroligt bra. Evigt kan väl ordet vara.”
Bengt Eriksson, Kristianstadsbladet,  13 augusti 2015

”Estradören, musikalartisten, vissångaren med mera, Jan Åström, ger sig i kast med några av våra största diktare. Han gör det lågmält, bluesigt och med dramatisk närvaro som leder tankarna till Cornelis, som han ju också tolkat.”
Magnus Börjesson, Nerikes Allehanda, 20 maj 2015

”Inledningsspåret, ”I livets villervalla” av Nils Ferlin är så vacker att jag ryser, Ferlins ord tonsatta med vemodiga bluestoner på gitarr och Jan Åströms spännande mörka röst. Nils Ferlins dikter är de som jag uppskattar mest på albumet. Det femte spåret är Nils Ferlins underbara ”Du har tappat ditt ord” som görs mycket starkt med vemodiga gitarrslingor i bakgrunden till Janne Åströms nästan viskande sångröst.”
Rosemari Södergren, Kulturbloggen, 26 maj 2015

”Åströms röst är uttrycksfull och med hjälp av några av landets finaste musiker tassar man ödmjukt men med gott självförtroende omkring i gränslandet mellan visa, jazz och blues.”
Per Wiker, NWT, 22 maj 2015

”Våra kära gamla poeter får en nytändning i Jan Åströms tonsättningar.”
Björn C Stenberg, UNT, 6 maj 2015

”Med långsam och bluesdoftande gitarr från Peder af Ugglas, varm kontrabas från Mats Alsberg, och sköra flöjtspel i en ödslig ljudbild sjunger Jan Åström dikterna med mörk och sträv stämma. Lite som att Tom Waits möter Norrland.”
Sebastian Folcker,  Sundsvalls Tidning, 10 juni 2015

Inbjudan till releasefest för Villenvallan med Janne Åström

 

Janne goes Sinatra med Dalasinfoniettan

Succé för Janne och Dalasinfoniettans julshow – som var en hyllning till Frank Sinatra i en varm och färgsprakande julkonsert.

janne som sinatra

Konserten framfördes i Edsby, Säter och Malung och sedan blev det Ballroom på Magasinet i Falun med julmiddag och dans.
SVT kom och filmade på repetitionerna.  Se själv

sinatra at Magasinet

 

sinatrab  affisch

Releasefest för Villervallan

VÄLKOMMEN PÅ RELEASEFEST FÖR ALBUMET VILLERVALLAN
ONSDAG 27 MAJ KL 19
TEATER LEDERMAN, GÄSTRIKEGATAN 13, STHLM

Inbjudan till releasefest för Villenvallan med Janne Åström

Låtar från plattan framförs live för första gången på en scen, hälsar Villervallanbandet:

Jan Åström – sång
Peder af Ugglas – gitarr
Matts Alsberg – bas
Mats Persson – trummor
Göran Månsson – flöjt

OSA senast 18 maj till kemmusik@norden.st

Karl-Erik Mattsson: 070 692 64 29

eller till medborgare@janastrom.com

Teater Lederman: 08 30 30 94, www.teaterlederman.com

Cash is King!

Hjärtligt välkommen!

Janne Å         www.janastrom.com

 

Ny skiva släpps under våren 2015

Ny skiva kommer i vår!

Dikter tonsatta av Karl-Erik Mattsson, sjungna av Janne ÅströmVillervallan omslag

Skyggt och rått. Naket och vackert. Janne Åström sjunger dikter skrivna av Nils Ferlin, Karin Boye, Sven-Erik Forslin och Gustaf Fröding – tonsatta av Karl-Erik Mattsson. Människans inre världar och tidlösa tankar speglas i svängig bluesjazz och skör visa.

Karl-Erik Mattsson sökte länge innan han fann den som skulle framföra hans tonsättningar.
-Janne Åström hade det jag sökte! säger Karl-Erik.  En unik röst med erfarenhet av livet som trovärdigt griper tag om lyssnaren. En sånglig konstnär.

Sommaren 2013 fick Janne några alster av Karl-Erik med posten. Janne gillade det han hörde och Karl Erik satte sig på tåget från Hudiksvall till Stockholm för ett första möte.  Arbetet var igång!
Tillsammans med musikerna Peder af Ugglas, Mats Persson, Matts Alsberg och Göran Månsson klädde Janne Åström sångerna i ny musikalisk dräkt där varje låt bäddades in i en egen klangvärld.

– Det var som att hitta en skatt när jag hörde Karl-Eriks tonsättningar första gången, säger Janne Åström. Karl-Erik sjöng visorna på ett mycket innerligt sätt och ackompanjerade sig själv på akustisk klassisk gitarr. Han visade mig en ny väg till några av vårt lands största poeter och det var en fröjd att jobba med inspelningen.

För att behålla Karl-Erik Mattssons känsla i låtarna var det viktigt att skapa ett jordnära sound och därför valde Janne att samarbeta med Peder af Ugglas, musiker och producent med ett unikt tonspråk och med rötter i både blues och svensk folkmusik. På plattan spelar Peder gitarrer och klaviaturer. Den akustiska känslan accentueras av Matts Alsbergs kontrabas och ibland av Karl-Eriks klassiska gitarr. På trummor hör vi Mats Persson, en av Sveriges mest meriterade percussionister. Göran Månssons mästerliga flöjttoner förgyller ett par av sångerna.


I livets villervalla
   –  Nils Ferlin
I rörelse  –  Karin Boye
Förlåt oss jord  –  Sven-Erik Forslin
Av ständig oro  –  Nils Ferlin
Du har tappat ditt ord  –  Nils Ferlin
Rus  –  Nils Ferlin
Torkel Tyre  –  Karin Boye
För allt som är blint  –  Nils Ferlin
Fåfänglighet  –  Nils Ferlin
Idealism och realism  –  Gustaf Fröding
Adam Klas Eskils visa  –  Karl-Erik Mattsson
Vägen hem  –  Karin Boye
Här rivs  –  Nils Ferlin

Janne Åström: Sång
Peder af Ugglas: Gitarr Orgel Slagverk
Mats Persson: Slagverk Mandolin
Matts Alsberg: Bas
Göran Månsson: Blockflöjter
Karl-Erik Mattsson: Gitarrferlin 2

Kul i Falun!

Den 12 och 13 december gav Janne och Bengan två  julshower på Magasinet i Falun.
Som gästartist medverkande Malin Foxdal. Det blev ett musikaliskt möte som gav mersmak både för publik och artister!

Här en bild från mötet och samtidigt en hälsning till både Falun och Malin: På återseende!

 

  Janne Åström, Bengan Janson, Malin Foxdal

 

Mera Jul igen på Magasinet

mera jul igen

Mera jul igen med Janne Åström och Bengan Janson på Magasinet 12, 13 december!

Gästartist Malin Foxdal

Det bjuds på allt från Bellman till Bowie och från visa till rock när Janne och Bengan – efter förra årets succé – återvänder till Magasinet i Falun även i år för två julshower.  De gästas av Malin Foxdal, som har kallats för folkmusikens svar på Monica Zetterlund. Både Janne och Malin kommer ursprungligen från Falun och Bengan är numera Hjortnäsbo.

Vad: Julshow med Janne Åström och Bengan Janson. Gästartist är Malin Foxdal.
Var: Magasinet Falun
När: Fredag 12, lördag 13 december

Visst har deras vägar korsats förr. Men det var när Bengan bjöd in Janne till ”Bengans scen” under evenemanget Musik vid Siljan 2009 som de förstod att Jannes röst och Bengans dragspel var en mycket lyckad kombination.
Både Janne och Bengan uppskattar att möta och inspireras av andra artister och musiker och de har båda en lång och imponerande lista över samarbeten. Nu slår de sina påsar ihop och förenar sina erfarenheter, låtskatter och sitt artisteri.
Denna gång gästas de av sångerskan Malin Foxdal som har allt från folkmusik och visor till konstmusik och berättarteater på repertoaren.
Det är bara för publiken att glädjas och njuta!

Janne Åström är rockaren från Falun som utbildade sig till operasångare och blev musikalisk mångsysslare. Janne har stått på en lång rad musikalscener i Stockholm och han var med i krogshowen R.E.A. på Hamburger Börs i nio år. Hösten 2011 pelade han huvudrollen Tevje i den hyllade föreställningen Spelman på taket på Magasinet i Falun. Sommaren 2012 medverkade han i Hjälten från Kalmarsund i Kalmar tillsammans med bl a Robert Gustafsson och Suzanne Reuter. 2012 och 2013/2014 har han gjort rollen som Kajafas i musikalen Jesus Christ Superstar på Göta Lejon i Stockholm. Janne har turnerat inom och utom landets gränser som soloartist, med egna band och med Robert Wells Rhapsody in Rock. För tillfället kan han inte bestämma sig för vem han gillar bäst av nationalskalderna Bellman, Taube och Cornelis. Så det lutar åt en musikalisk sammanblandning.

Dragspelsvirtuosen och spelmannen Bengan Janson behärskar många olika musikstilar och medverkar i alla möjliga olika musikaliska sammanhang. Bengan började spela dragspel redan som åttaåring. Redan 1995 utsågs han av Sveriges dragspelares riksförbund till ”Årets dragspelare”. Bengan var länge en av medlemmarna i Östen med Resten, har samarbetat i många år med den legendariske spelmannen Björn Ståbi och bildar tillsammans med Kalle Moreaus duon Kalle&Bengan. Hösten 2012 medverkade Bengan i tv-programmet Körslaget. En favorit bland nationalskalderna (och god vän, faktiskt) är Allan Edwall och 2010 förverkligade Bengan sina planer att ge ut en cd med tolkningar av Allan Edwalls musik (Upp med hakan). Bengan turnerar flitigt i hela Sverige och ofta står sånger av Allan Edwall på repertoaren.

Malin Foxdal, litenMalin Foxdal är en gränsöverskridande sångerska, med rötterna i den svenska folkmusiken. Med sin starka sceniska närvaro och uttrycksfulla sång har hon etablerat sig som en artist med allt från visor till berättarteater och konstmusik på repertoaren. Som artist under eget namn tar hon sig an den svenska folkmusiken och visan på ett nytt sätt, med influenser från amerikansk och keltisk folkmusik och blues. Malin har turnerat i Europa, USA och Asien och samarbetat med artister som Peter Carlsson & Blå Grodorna, Sofia Karlsson och Kalle Moreus.

Så, välkommen till ett dignande julbord, signerat krögaren Ted Stöffling, i en fantastisk lokal och en härlig show: en garanterat smaklig och underhållande helkväll samt en stämningsfull början på julen.

Boka här

 

 

 

 

 

 

 

 

Till minne av J:son

jsonJanne Åström och Bengan Janson medverkar i Minneskonsert för Björn J:son Lindh.

Medverkar i konserten gör också Janne Schaffer, Staffan Scheja, Edda Magnason, Nina Ramsby, Tomas Andersson Wij, Hörselmat, Dan Laurin och Michael Nyqvist.

Jannes ord om J:son:

Att lyssna på Björn J:son Linds fantastiska flöjtspel är som att fara på en resa härifrån till evigheten. Det låter så svenskt, på samma underbara sätt som Jan Johanssons ”Jazz på svenska”. Men följer man den lilla ån finner man sig snart i orientaliska landskap. Den speciella väsande tonen i hans flöjt är synonymt med tidigt 70-tal för mig. Cornelis Vreeswijk musik har alltid funnits i mitt hjärta, så därför också J:son. Deras gemensamma utflykt in i den Bellmanska världen blev en färd in i en annan dimension för mig. Jag skulle så gärna velat vara med när dessa herrar tog sig an Bellman. Som jag har hört det beskrivas, låg de i gröngräset med en resegrammofon och lyssnade igenom sångerna. Skivan ”Spring mot Ulla, spring! Cornelis sjunger Bellman” visar hur man på ett skönt sätt kan tänja på tidsbegreppen. Det är klart att man sjöng blues på sjuttonhundratalet!
Vad vore filmen ”Mannen på taket” med Carl-Gustaf Lindstedt utan J:son´s flöjt? Tänk så många gånger man sett filmer som förgyllts med ett soundtrack skrivet av Björn J:son Lindh.
Janne Schaffer och J:son gav mig vid flera tillfällen oförglömliga stunder. Jag kan fortfarande se svalorna flyga till deras musik över Sankt Nicolai kyrkoruin i Visby.

” Fåglar som kan flyga visst älskar jag er!”

http://berwaldhallen.ebiljett.nu/Home/tickets/857/False